Cupcakes
Härom dagen gjorde jag cupcakes med chkladsmak och lemoncurd. Som "frosting" tog jag soyabaserad vispgrädde.
Så här gjorde jag:
Jag gjorde först vanliga chokladmuffins. Jag blandade 2 dl vetemjöl, 1 dl kakao, 2 dl socker, 2 tsk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Sedan smälte jag 50 g margarin och tillsatte 2 dl vatten. Efter de hällde jag i vätskan i de torra ingredienserna och rörde om tills det blev en slät smet.
Jag hällde smeten i snygga muffinsformar och ställde in dem i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
När muffinsen var klara fick dem svalna helt. Då tog jag en speciell baksak som man kan göra hål med i mitten av muffinsen för att kunna lägga i fyllning. Fyllningen blev lemoncurd. För er som inte har smakat så är detta nog det godaste som finns inom bakning, tycker jag.
Så här gjorde jag min lemoncurd:
Jag blandade 1 1/4 dl vatten, 1 1/4 dl socker, 3 msk majsstärkelse och 1 nypa salt i en kastrull. Alla ingredienser vispades tills majsstärkelsen lösts upp. Sedan lät jag den koka på medelhög värme under omrörning tills den tjocknat.
Nu ska den sjuda i 1 minut på låg effekt under omrörning och när den gjort det ska man hälla curden i en uppvärmd skål. Just detta moment gjorde inte jag den här gången och konsistensen blev inte helt lyckad. Så viktigt att följa receptet till punkt och pricka.
Men jag hällde i citronsaft och blandade allt samman. Viktigt! Gör inte som jag och använd bara färdigpressad citron. Utan köp en riktig citron och häll i 30 ml citronsaft och 2 tsk fint riven citron istället. Det blir mycket finare färg och så mycket godare smak. Men har ni ingen citron, som jag inte hade, fungerar det med färdigpressad citron.
Nu lät jag lemoncurden svalna och tjockna lite i rumstemperatur.
Klart! Jag hällde i lemoncurden i mina muffins som jag gjort hål i, vispade till grädden och klickade dit den. Resultatet: saftigt, fräscht och riktigt gott!
