Tårta för nationaldagen
Imorgon är det sveriges nationaldag. Jag bestämde mig för att göra en tårta dagen till ära. Det blev en tårta med lemoncurd och jordgubbs"kompott" med vaniljsås som överdrag.
Jag började med att göra tårbottnarna så här:
Jag smälte 150 g margarin i en kastrull. När det hade smält hällde jag i 6 dl havre dryck, det går lika bra med vatten. I en bunke blandade jag ihop 9 dl vetemjöl, 6 dl socker, 6 tsk vaniljsocker och 6 tsk bakpulver. Sedan blandade jag i vätskan tillsammans med de torra ingredienserna. En tredjedel av smeten åkte i en smörad och bröad form och in i ugnen på 175 grader i 30 minuter.
Medan den stod i ugnen gjorde jag lemoncurden. Till att börja med värmde jag upp en skål. Man kan ta en vanlig frukostskål med vatten i och köra i micron en stund. när vattnet är varmt häll bort de. Sedan blandade jag 1 1/4 dl kallt vatten, 1 1/4 dl socker, 3 msk majsstärkelse och 1 nypa salt i en kastrull. När majstärkelsen lösts upp fick de koka på medelhög värme tills den tjocknat. Efter de sänkte jag värmen till låg effekt och lät de sjuda i en minut. Det är viktigt att hela tiden röra om! När en minut hade gått hällde jag i blandningen i den varma skålen och tillsatte citron saft och citronskal från en halv citron. Efter de fick lemoncurden svalna.
Jordgubbs"kompotten" gjorde jag så här:
Jag blandade jordgubbar, lite socker och vaniljsocker i en kastrull. Detta fick koka en liten stund tillsammans med några "använda" vaniljstänger. Jag lät det sedan svalna.
Nu åkte nästa sats med tårtbotten in i ugnen. Jag valde att hälla i resten av smeten i en på nytt bröad och smörad form. Denna fick stå i ugnen ca 50 minuter på 175 grader. När den var klar och hade svalnat skar jag den i två delar.
Nu kom det roliga, att sätta ihop tårtan. Det blev tårtbotten - jordgubbs"kompott" - botten - lemoncurd - botten. Som överdrag fick det bli vaniljsåssom jag vispat upp och tillsatt lite pressad citron i. Dekoration, fyra jordgubbar. En riktigt sommrig tårta där sött och surt blandas.


