Tårtbottnen
Idag tänkte jag visa hur jag gör mina tårtor i alla fall det viktigaste. Det är såklart tårtbottnen och den gör jag så här:
Jag börjar med att sätta ugnen på 175 grader. Efter det blandar jag 6 dl vetemjöl, 4 dl socker, 4 tsk bakpulver och 4 tsk vaniljsocker. Sedan smälter jag 100 g margarin och blandar i eller 4 dl vatten eller havermjölk. Nu blandar jag alltsammans tills det blir en slät smet. Jag brukar använda en balongvisp (utan el) när jag blandar smeten för att slippa eventuella mjölklumpar.
Till sist smörar och bröar jag en bakfrom. Jag brukar bröa med vetemjöl för att få en mer slät yta på bottnen. Sedan häller jag i smeten, slickar sleven, eller slickepotten och kör in bottnen i ugnen i 40 minuter.
Den här bottnen kommer att höja sig så du kommer kunna dela den i två eller tre delar beroende på hur tjocka bottnar du vill ha.
Viktigt att tänka på innan man skär bottnarna är att kakan får svalna! Detta misstag har jag gjort många gånger och det är alltid lika tråkigt. Om inte kakan är helt sval när du skär i den kommer den att gå sönder och det blir svårare att få till en vacker tårta. Så blir inte för ivrig med att börja dekorera tårtan som jag. Låt den svalna först och den får gärna stå över natten.
När kakan är sval och uppskuren är det dags för fyllning och dekoration. Det roligaste tycker jag! Här är det bara fantasin som sätter gränser. Recept på fyllningar och dekorationer kommer jag skriva om längre fram. Några som jag kommer att ta upp är lemoncurd, frosting, en himmelskt god jordgubbssylt och mycket mer. Som sagt det är bara låta fantasin flöda! Våga exprimentera lite, det har jag gjort. Visst har det inte alltid blivit helt bra men det har gjort mig till en bättre bakare.
Nu kommer lite bilder på tårtor som jag gjort för att öka nyfikenheten. Recepten till dessa kommer som sagt visas längre fram. Om ni vill veta något direkt är det bara att skriva en liten kommentar.




