En vanlig missuppfattning
Innan jag börjar skriva allt för många recept här på bloggen vill jag göra en väldigt vanlig missuppfattning klar. Alla ni som är allergiska mot mjölkprotein känner nog igen sig. Har ni tänkt på hur många gånger man förväxlas med att vara laktosintollerant? När man egentligen är allergisk mot mjölkproteinet.
Alla allergiker reagerar olika när man får i sig något man inte tål. Vissa symptom vanligare än andra. Några av symptomen är kli i mun och svalg, nässelutslag (kliar något ofantligt), magont, illamående/kräkningar och andningssvårigheter (i alla former).
Eftersom det är så olika från person till person hur man reagerar så kan jag bara utgå från mig själv. Jag är som sagt allergisk mot mjölkprotein. Det betyder att jag är allergisk mot de protein som finns i mjölken. Är man, som många andra, laktosintollerant så är man intollerant mot mjölksockret. Laktos=mjölksocker.
Mjölksockret kan proffsen sila bort från mjölken och då blir det laktosfri mjölk. Dock kan man inte sila bort proteinet från mjölken. Det finns alltid kvar. Jag kan fortfarande inte dricka laktosfri mjölk för att det är inte proteinet som är borta utan sockret. Det är alltså detta som är skillnaden. Jag hör väldigt ofta det här när jag berättar om mina allergier:
- Jag är allergisk mot mjölk.
- Jaha, så du är laktos?
Många som är laktosintolleranta får magproblem. Vad jag har förstått det som kan dessa magproblem vara fruktansvärda. Smärtor som kanske inte ens går att föreställa sig. Om jag tar mig själv som exempel så kliar det och är mycket mycket obehaglit i munnen och halsen. Ibland får jag nässelutslag och mina läppar kan börja svullna. Det kan ju låta väldigt lindrigt men det är inte så kul när exempelvis sitter på en fin middag och det är massa folk. Sedan helt plötsligt måste man åka iväg för att man fått en allergisk reaktion. I värsta fall måste man åka till sjukhuset och det är ju inte så kul, eller hur?
Därför kan ni vara lite försiktiga där ute. Exempel, om ni är hemma hos någon och ni ska ta mat och det finns något som en person inte tål. Doppa INTE slevar och bestick i tallriken eller på annan mat! (om ni förstår hur jag menar). Det är vanligare än man tror och kan ha förödande konsekvenser för en mycket allergisk person. Detta gäller såklart inte alla men många!
Jag förstår att det inte kan vara lätt att veta när man inte själv är allergisk eller känner någon som är det. Men idag är det så många människor som är allergiska. Lite mer tycker jag svenska folket bör veta.
Mitt förslag är att man har någon form utav utbildning i skolorna där alla elever får lära sig skillnader mellan allergi och intollerans. Där man får lära sig hur man ska hantera någon med andnöd. Att alla får veta "allt" om allergier och inte bara de ytliga och mest vanliga. Det är viktigt!
Så tips till alla er som inte har jättebra koll på allergi. Surfa runt på nätet och läs lite om de. Det är faktiskt ganska intressant och det är ju alltid lika kul att lära sig nya saker.